keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Kauden alun mietteitä MV-valmentajan kannalta

Tästä on ollut juttua useiden ihmisten kanssa jo jonkin aikaa ja nyt otin viimein härkää sarvista ja laitoin tämän maalivahtiblogin alulle.

Tulen aika ajoin käymään läpi ajatuksia maalivahtipelistä ja valmennuksesta blogissani sekä kertaamaan joitain kauden tapahtumia valmennettavieni osalta.

Näin ensimmäiseen lyhyeen versioon voisin laittaa nopean katsauksen valmennettavieni tilanteista ja aloitetaan Zurich Lionsin maalivahdeista.

Sulo on tehnyt kesän aikana mahtavaa duunia ja veti 9-11 treeniä viikossa. Paino putosi samalla kun kunto kasvoi ja tällä hetkellä Sulo on ZSC:n aivan ratkaiseva pelaaja pitäen huonosti kauden aloittanutta joukkuetta välillä lähes yksi pystyssä. Kakkosena meillä on lupaava Reto Berra joka draftattiin STL Bluesin toimesta. Reto on kehittynyt paljon viime kaudesta ja onkin tällä hetkellä Sveitsin U20 maajoukkueen itseoikeitettu ykkönen. Miesten peleissä on tarkoitus antaa Retolle 5-10 peliä kauden aikana, mutta ensi täytyy saada joukkueen peliä paremmin uomiinsa. Treeneipeleissä Reton kantti ei vielä oikein kestänyt ja mm Pelicans antoi pahaa kyytiä Suomen keikan aikana nuorelle lupauksellemme.

Toinen valmennussarkani on sitten Espoon päässä jossa valmennan A:n maalivahteja sekä koordinoin junioripuolen mv-valmennusta (+ valmennan Kiekko-Espoon B:n maalivahteja).

Bluesin A:ssa olemme tehneet paljon työtä asioiden eteenpäin viemiseksi ja ykkösemme Antti Härmä on myös näyttänyt että työ kantaa hedelmää. Otteet ovat varmistuneet sitten viime kauden ja Antti on myös esittänyt hyviä otteita kahdessa pelaamassaan U20 maajoukkuepelissä. Perässä tulevat uudet A:n maalivahtimme Mika Korhonen (87) ja Jan Ropponen (88), joille tosin jää tällä kaudella ainakin suunnitelmien mukaan vain rajoitettu määrä pelejä pelattaviksi. Tämän vuoksi kierrätämmekin heitä myös Kiekko-Espoon A:ssa pelaamassa.

Lisää mv-kuulumisia myöhemmin kun nyt olen viimein saanut pään auki tämän blogin suhteen.

Koppeja kaikille

Jukka

Maalivahtien voima- ja oheisharjoittelun tila

Tästä asiasta on ollut viime aikoina paljon keskustelua ja olen itse jo joidenkin vuosien ajan ”reivannut” omaa valmennustani entistä enemmän soveltavan harjoittelun suuntaan. Tällä tarkoitan erilaisia ”core training” jne metodeja joiden avulla emme keskity esimerkiksi pelkkään maksimivoimaan, vaan sovellettuun voimaharjoitteluun jossa mukaan otetaan vahvoina elementteinä tasapaino, pienten lihasryhmien hallinta jne.

Täältä löytyy yksi aiemmin kirjoittamani esimerkkiharjoitus GoaliePron sivuilta. Tsekkaa malliharjoitus joka on osa Ari Sulanderin tämän kauden rutiineja:

http://www.goaliepro.com/en/ ja klikkaa resurssia joka on päivätty 15.7.2006

Tällä hetkellä teen töitä uusien metodien kehittämisen kanssa. Monia harjoitteita testasimme jo viime kesän aikana yhdessä Sulon ja Bäckströmin Niken kanssa. Näistä lisää kun saan asioita tarpeeksi valmiiksi että voin julkaista niistä resursseja.

Mitä olet itse mieltä? Harjoitellaanko meillä liikaa tiettyjä asioita? Olemmeko liikaa fokusoituneet maksimivoiman hankintaan? Harjoittelemmeko turhaan ”varastoon”? Ratkaistaanko tämän päivän kiekkopelit jäällä vai punttisalissa?

Jukka

Ikämiesmaalivahti ja iänikuinen paino & kunto-ohjelma

Ikää sen kun tulee lisää mittariin vaikka mitä tekisi. Sen myötä (+ työkiireiden jne) myös on tuo paino pahus noussut aivan liian ylös ja vastaavasti kunto laskenut alas.

Viime vuonna alkoi jo olla tilanne jossa jotain oli todella vakavasti harkittava oman terveyden ja hyvinvoinnin takia. Entisenä urheilijana sitä ajatteli ensimmäiseksi että lisäämällä treeniä homma hoituu ja asia näyttikin olevan näin aluksi. Syyskuussa aloitin saliharjoittelun 2-4 kertaa viikossa ja samalla ”olin olevinani” tarkempi ruokavalion kanssa. Paino menikin jonkin verran alaspäin ja kunto koheni kyllä selvästi. Erityisesti tämän huomasi kiekkotreeneissä kun ei enää tehnytkään kuolemaa niin kuin aiemmin. No, homma jatkui ja pikku hiljaa varsinkin pahat ruokatavat ottivat taas vallan ja vaikka salilla käynti jatkui aktiivisesti, niin paino pahus hiipi takaisin huippulukemiin.

Viime heinäkuussa näytti mittari taas lukemia 122 kg ja tuon elopainon raahaaminen ei todellakaan ole terveellistä 47 vuotiaalle. Oli aika jälleen tarkastella omia elämäntapoja tarkemmin ja tehdä lopulliset muutokset jos mieli päästä takaisin jotakuinkin hyvään kuntoon.

Tuolloin tuli tehtyä seuraavia päätöksiä vakavan itsetutkiskelun jälkeen:

Ruokatavat olisi muutettava lopullisesti. Niin kauan kunnes tavoitepaino on saavutettu söisin 3000-7000 kcal viikossa alle normaali tarpeen jotta tämä tukisi painon pudotusta. Webistä löytyy vaikka millä mitalla hyviä työkaluja joiden avulla voit laskea päivittäisen energiatarpeesi. Tässä muutama hyvä paikka josta voi aloittaa: http://www.tim-richardson.net/BodyForLife/analysis.html Ohjeita suomeksi http://www.kutri.net/perusohjeet.html
Jotta ruokavalion kontrolli toimisi aloitin kirjaamaan kaiken ylös. Tämä olikin erinomainen tapa kontrolloida syömisiään ja itse asiassa oppia arvioimaan omaa syömistään aika tarkkaan. On jännää huomata kuinka ruokatavat muuttuvat radikaalisti muutamassa kuukaudessa
Oli aika kaivaa Polarin sykemittari jälleen kaapista käyttöön ja varmistaa että harjoittelen oikeilla tehoalueilla sekä riittävän tehokkaasti enkä vain kuluta aikaani salilla. AXN 700 onkin ollut todella arvokas treenikumppani yhdessä Polarin Online palvelun kanssa jonne lataan kaiken treenitiedon, seuraan kehitystäni ja suunnittelen treeniviikkoni. Tsekkaa ilmainen palvelu: https://www.polarpersonaltrainer.com Suosittelen lämpimästi!
Viikossa päätin harjoitella min 5 tuntia ja tuo päätös on pitänyt melko hyvin. Tähän saakka on tainnut vain 3 viikkoa jäädä alle tuon tavoitteen
Painon suhteen ensimmäinen tavoite on päästä takaisin neuvolassa punnittavien kirjoihin eli alle 100 kg lukemiin. Nyt on ohjelmassa menossa viikko # 12 ja paino on laskenut 122 kg:stä 109,3 kg:n lukemiin. Hyvä alku, mutta paljon on matkaa vielä. Kun satanen menee rikki niin silloin on aika tarkastaa tavoitteet ja katsoa mihin seuraavaksi pyrin, mutta ”first things first”

Nyt alkaa painon pudotus ja kunnon kohotus tuntua jo päivittäisessä toiminnassa ja pikku lonkkavaivakin on voitettu kanta, kiitos Bluesin lääkärin Antti Helmisen hyvien venyttelyohjeiden. Pari päivää ja on aika taas mennä takaisin jäälle kokeilemaan miltä pelaaminen tuntuu tässä vaiheessa pienen painon pudotuksen jälkeen.

Joka tapauksessa kuntokuuri jatkuu ja olo kohenee. Tällä kertaa muutos on siis pysyvää, vaikka välillä onkin itsekuri kovalla kun aamuisin ”raahautuu” kuuden jälkeen punttisalille ennen töiden aloitusta.