maanantaina, marraskuuta 05, 2007

Analyysia ja muuttuvaa peliä


Koko maalivahtipeli on muuttunut melkoisesti viimeisten vuosien aikana. Tämän näkee selvästi kun katsoo muutamien vuosien takaisia pelejä nyt uudestaan ja vertaa kuin maalivahdit pelaavat nyt ja kuinka vielä jokunen vuosi aiemmin. Esimerkiksi omista valmennettavistani parhaat esimerkit mukautumisesta pelin muutoksiin ovat Minnesotan Nikke Bäckström ja Zurichin Ari Sulander. Kummatkin maalivahdit ovat hyödyntäneet muutokset loistavasti ja vieneet peliään menestyksekkäästi moderniin suuntaan. Nikke rakensi huomattavia muutoksia peliinsä heti allekirjoitettuaan NHL sopimuksen ja onkin aivan eri maalivahti kuin mitä olemme viimeksi liigassa nähneet. Sulon muutokset ovat tapahtuneet vuosien mittaan ja uskallan väittää että Sulo on tällä hetkellä parempi maalivahti kuin maajoukkueaikoinaan.

Kaikki nämä muutokset aiheuttavat valtavasti ”lisätöitä” niille valmentajille jotka pitävät tietonsa ajan tasalla. Jatkuva pelin analysointi ja harjoitusmetodien kehittäminen vastaamaan muuttuvaa peliä vie itse useasti asiassa enemmän aikaa kuin itse valmennus.

Peli itsessään on muuttunut paljon sääntöjen ja niiden tulkintojen myötä, mutta suuresti on tähän kaikkeen vaikuttanut myös oheisharjoittelun kehittyminen ja parempi tietous jota on tänä päivällä tarjolla.

Joka tapauksessa maalivahtipeli jatkaa kehitystään ja menee koko ajan eteenpäin. Meille mv-valmentajille tämä tuo koko ajan uusia haasteita jotka ajan tasalla olevat valmentajat kääntävät mahdollisuuksiksi ja eduiksi omille valmennettavilleen.