keskiviikkona, lokakuuta 15, 2008

SM-liigan maalivahtikatsaus 15.10.2008

Mielenkiintoisia aikoja ja tämä listamme jota seuraan torjuntaprosenttien kautta elää kovasti. Vertailukohtana sijoituksissa on tällä kertaa tuo edellinen 24.9 pidetty katsaus ja sen aikaiset sijoitukset. Lista tulee varmasti elämään vielä kauden aikana, mutta kun pelejä saadaan 30-40 plakkariin niin sijoitukset alkavat yleensä vakiintua alun tilannetta vankemmin. Alkukauden ehdoton nimi on Juuso Riksman joka on Jokereiden kaikki kaikessa ja tilastoykkönen Pekka Tuokkola tulee heti Riksmanin perässä hienojen suoritustensa ansiosta.

1. Pekka Tuokkola 95,18%
Vajaassa kuukaudessa sijalta 19 suoraan piikkipaikalle. Mahtava suoritus jolla aiheuttaa varmasti positiivisen ongelman JYPin valmennukselle. Tällä hetkellä yhdessä Wallinheimon kanssa liigan paras maalivahtiduo. Tuokkolan esitykset eivät tosin tule yllätyksenä sillä miehen otteet olivat ajoittain jo erittäin lupaavia viime kaudella kun vastuuta alkoi tulla.

2. Juuso Riksman 94,26%
Jokereiden kaikki kaikessa tällä hetkellä. Pelaa joukkueelleen pisteitä lähes yksinään. Noussut pykälän verran tilastoissa.

3. Petri Koivisto 93,90%
Vastuuta tullut tarkin takana vasta kolmen ottelun verran, mutta niissä osoittanut etteivät viime kauden huippuotteet mestiksessä olleet sattumaa.

4. Aleksis Ahlqvist 93,20%
Noussut sijalta 11 aivan kärjen tuntumaan. Nuorella miehellä juuri nyt käsissään oikeastaan ensimmäistä kertaa IFK:ssa todellinen mahdollisuus ottaa ykkösmaalivahdin paikka. Olisi todella mielenkiintoista nähdä mihin pystyy kun luottoa annettaisiin hiukan pidemmällä jänteellä eikä Ahlqvistin tarvitsisi pelätä penkkikomennusta ensimmäisen tappion tai heikomman pelin jälkeen.

5. Sinuhe Wallinheimo 92,97%
Noussut 2 sijaa tilastoissa. Veteraani on aivan uuden tilanteen edessä saatuaan Tuokkolasta vakavasti otettavan haastajan. Kuinka reagoi pienenevään peliaikaan ja vastuuseen?

6. Teemu Lassila 92,76%
Nostanut sijoitustaan todella hyvin tuolta 12:sta paikalta. Suorituksen arvoa lisää vielä se että tämä on tapahtunut erittäin rankan vieraskiertueen aikana. HPK:n tärkein yksittäinen pelaaja tällä hetkellä.

7. Bernd Bruckler 92,69%
Sijoitus laskenut 2 pykälää ja vaikka pelannut hyvin eivät otteet ole olleet yhtä loistokkaita kuin aiemmin. Minkä verran vaikuttaa ”päätös” jättää Suomen kaukalot tämän kauden jälkeen (CHL:N haastattelun mukaan)? Istunut pelejä aiempaa enemmän Bluesin ulkomaisvahvistusten kierrätyksen takia.

8. Ville Hostikka 92,25%
Sijoitus laskenut 4 pykälää. Pelejä edelleen alla vain 4 kappaletta, mutta niistä selviytynyt hyvin.

9. Eero Kilpeläinen 92,20%
Sijoitus noussut pykälän. Alkaa lunastamaan hänelle asetettuja odotuksia ja pelasi melkein yksin voiton Bluesista Espoossa. Edelleen tarvii otteisiin lisää tasaisuutta.

10. Mikko Koskinen 91,67%
Pudonnut pykälän tilastoissa, mutta jatkanut hyvää kehitystään. Tähän saakka ehdottomasti yksi nuoren kaartin positiivista yllättäjistä. Jos Kossu jatkaa näitä otteitaan saa Bruckler katsella useamman pelin vielä sivusta.

11. Iiro Tarkki 91,62%
Nostanut sijoitustaan 4 pykälää ja on pelaamassa itseään vahvasti kohti liigan maalivahtieliittiä.

12. Mika Lehto 91,32%
Lehto on nostanut sijoitustaan 2 pykälää ja saanut runsaasti vastuuta Tapparan maalilla. Edelleen pelaa väliin varmoja pelejä, mutta loistokkuus puuttuu ja taso ailahtelee.

13. Tuomo Karjalainen 91,26%
Jäänyt Kilpeläisen varjoon ja saanut vain 3 peliä alleen tähän saakka.

14. Alexander Salak 91,19%
Kova on tämän nuoren miehen taakka TPS:n maalinsuulla, mutta Urpo Ylösen käden jälki alkaa näkyä ja Salakin pelityyli selkeytyy mitä enemmän ehtii tehdä töitä Upin kanssa.

15. Tuomas Tarkki 91,18%
Tullut alas sijalta 8, joskin ainakin minun näkemissäni peleissä esittänyt hyviä otteita ja paikannut useita puolustuksen pahoja virheitä. Rankka ohjelma jossa Tarkki kantaa suuren vastuun heikentyneen puolustuksen takana.

16. Harri Säteri 91,03%
Nuorukaiselle ei ole juuri vastuuta viime aikoina liiennyt vaan on ollut lähinnä luukkuvahtina. Pudonnut sijoituksissa 3 sijaa. Potentiaalia ottaa ykkösen viitta jo tällä kaudella jos vaan saa riittävät näytön paikat ja vastuuta.

17. Petri Vehanen 90,86%
Rankka pudotus kakkossijalta aina tänne peräpäähän saakka. Pelannut kaikki 13 ottelua ja herääkin kysymys siitä onko tämä liikaa, vai olisiko välillä hyvä saada myös lepoa ja aikaa harjoitella. Myllykoski on hyvä maalivahti tuuraamaan tarpeen mukaan.

18. Mika Oksa 90,71%
Listan toinen suuri putoaja joka oli vielä edellisen katsauksen aikana tilaston ykkösenä. Pelannut paljon Järvisen suoritusten oltua pettymys. Silti edelleen mv jonka kehitys verrattuna viime kauteen ollut erittäin positiivista.

19. Niko Hovinen 90,03%
Kovaan paikkaa joutuneen nuoren miehen kantti ei ole vielä kestänyt näin kovaa vastuun kantoa täysin. Sijalta 6 sijalle 19 kertoo omaa kieltään. Silti esittänyt välillä todella hyviä otteita, mutta rutiini tällä tasolla puuttuu ja sitähän saa pelaamalla kuten Hovinen parhaillaan tekee. Nikkilän tervehtyessä rooli jaa paljon pienemmäksi.

20. Hannu Toivonen 89,69%
Sijoitus laskenut yllättäen 2 pykälää. Itse olisin odottanut Toivosen jo aloittaneen nousun tilastoissa, sillä mies on huomattavasti parempi maalivahti kuin mitä nykyinen torjuntaprosentti näyttää.

21. Juha Pitkämäki 88,63%
Sijoitus pudonnut 4 pykälää. Varmasti potentiaalia parempaan, mutta viekö Ahlqvist nyt ykkösen paikan jota Pitkämäki on otteillaan tarjonnut hänelle. Nyt syytä palata perusasioihin ja laittaa niiden kautta peli ja itseluottamus kuntoon.

22. Mika Järvinen 87,50%
Sijalta 16 listan viimeiseksi. Suuri pettymys joka ei ole vielä päässyt lähellekään sitä tasoa jota esitti viime kaudella liigassa.

maanantaina, lokakuuta 13, 2008

MV-valmennusta ja hienosäätöä kauden aikana

Jatketaan taas kirjoittelua maalivahtivalmennuksesta ja otetaan viime viikonvaihteen Sveitsin ZSC Lions keikka esimerkiksi siitä kuinka huippumaalivahtienkin kanssa pystytään koko ajan viemään peliä eteenpäin ja tekemään hienosäätöä.

Perjantaina oli joukkueen harjoitukset aamupäivällä ja iltapäivä vapaa. Olin käynyt kaikki viime pelien maalit läpi tietokoneella ja huomasin että Sulolla aina silloin tällöin painopiste levisi liian laajalle alalle sekä painottoman puolen käsi/hartia ei lähtenyt kunnolla mukaan liikkeeseen. Nämä asiat kävimme ennen jäätä läpi ja kiinnitimme niihin huomiota joukkueen treenin aikana + vedimme vielä lopuksi oman 15 min setin keskittyen huolella näihin pieniin hienosäätöihin. Huippumaalivahti kuten Sulo pystyy hyvin pienellä vaivalla korjaamaan näitä tekniikan asioita pelikaudenkin aikana.

Lauantaina sitten joukkueen aamujää ja kunnon tuntuman otto illan ottelua varten. Pitkä bussimatka Geneveen jossa illan peli paikallista Servetteä vastaan. Ottelun aikana erityistä huomiota kiinnitimme Sulon kanssa Geneven erikoisiin YV-tilanteiden pelaamiseen jossa he ampuvat kiekon usein jo omalta siniseltään kohti vastustajan maalivahtia ja luistelevat voimakkaasti perään. Tosin Sulo on näiden hoitamisessa sarjan parhaita ja kun Sulo otti ensimmäiset kiinni ja pelasi kiekon itse saman tien toiseen päähään joutui Geneve muuttamaan taktiikkaansa näiden osalta. Itse pelistä saimme vain pisteen kun Servette pääsi kaventamaan pelin 1-1 tilanteeseen viidellä kolmea vastaan kolmannen erän lopulla ja sitten vielä viemään toisen pisteen 4-3 YV:llä kun jatkoaikaa oli kulunut vain 27 sekuntia.

Sunnuntaina sitten vuorossa maalivahtien oma jääharjoitus Dubendorfin hallissa kun muulla joukkueella vapaapäivä. Sulon kanssa jatkettiin samalla teemalla ja varmistettiin ettei painopiste pääse hajoamaan liikkeessä liian laajalle ja ”koko paketti” kääntyy aina liikesuunnan mukaisesti. Tunnin aikana saatiin käytyä perusasiat huolella läpi.

Kakkosemme eli Lukas Fluelerin kanssa teimme töitä hänen kehitysteemojen mukaisesti. Fokus on ylimääräisten liikkeiden eliminoiminen ja sitä kautta liikkumisen ja tilannenopeuden kasvu. Toisena kehitysteemana poikkiliikkeen tehostaminen ja tukijalan käyttö. Koska Sulolla oli kova peli alla ja taas seuraava Tiistaina, niin Lukas sai näissä mv-treeneissä tehdä enemmän töitä ja toistoja. Lopuksi vielä vedimme erittäin tiukan luistelu ja kunto-osuuden Lukakselle jonka viimeisestä pelistä oli kulunut jo 5 päivää.

Näin siis viime viikonloppuna. Kyllä kauden aikanakin pystyy korjaamaan, kehittämään ja viemään maalivahtien tekniikkaa eteenpäin.

keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

MV-valmentajan analyysiä: Jokerit - IFK 7.10.2008

Goaliepron foorumilla olen saanut useita kyselyitä siitä kuinka analysoin maalivahteja ja valmennettaviani peleissä tai kuinka scouttaan maalivahteja. Lupasin tuolla foorumilla että teen aiheesta pienen selvityksen tänne blogin puolelle ja tässä se nyt tulee. Kohteeksi otin eilisen tv-ottelun Jokerit Vs. IFK.

Seurasin ottelun tv:stä ja kumpaakaan maalivahtia en ole valmentanut, joten seuraavat kommentit perustuvat täysin eilen näkemääni. Huomaa että vaikka ruodinkin maaleja, niin en tarkoita niiden kaikkien missään nimessä olevan maalivahdin vika, mutta MV-valmentajan rooli on olla kriittinen ja aina miettiä mitä MV olisi voinut tehdä paremmin pystyäkseen torjumaan huolimatta siitä mitä oma puolustus on tehnyt.

Puhtaasti teknisesti arvioiden olisin eilisen perusteella päätynyt valitsemaan Riksmanin ilman muuta joukkueeseeni (vaikka päästikin tuplamäärän maaleja verrattuna Pitkämäkeen) jos olisin ollut scouttaus mielessä matkassa ja arvioimassa tekniikka & kumpi näistä kahdesta pystyy paremmin kantamaan joukkuettaan.

Riksman – Jokerit

• Alussa lähes työtön oman joukkueen ollessa täysin niskan päällä, ei helppo asetelma lähteä peliin tuntuman jne vuoksi

• Liikkuminen hyvää ja erittäin selkeää, antaa itselleen lähes joka tilanteessa aina mahdollisuuden torjua

• Ylikorostunut lumikolan/poikkimailan käyttö haittaa peliä aika tavalla

Maalit

1. Tyypillinen tilanne/maali Riksmanille jossa liiallinen poikkimailan käyttö korostui / kostautui. Oli valmiiksi jäissä poikkimailassa kun syöttö tuli räpylän puolelta kilvelle > laukaus suoraan ylös > ei ehtinyt saada kilpikättä jäästä irti/ylös ajoissa.

2. Toisessa maalissa Riksman teki kaiken oikein, mutta nopea sivusiirto tuossa lähitilanteessa ei jättänyt maalivahdille mahdollisuuksia.

3. Sama homma kolmannessa maalissa itse laukauksen suhteen, mv:lla ei saumaa. Rebound lyötiin ”100-0” sisään. Ainoa lääke olisi ollut parempi kiekon kontrollointi ennen reboundin syntymistä.

4. Ja taas vailla mahdollisuuksia. IFK pääsi lyömään suoraan ”vastapalloon” läheltä ylös.

5. Oma pelaaja teki tässä laukauksessa pahasti maskia Riksmanille, joka tämän takia ajoitti torjuntansa väärin ja meni jäihin liian pehmeästi & myöhässä. Samalla antoi vielä pakan hajota ja päästi mailan nousemaan ylös jolloin länget oli todella auki.

6. Viimeinen maali päästiin tekemään suoraan keskeltä sisään aivan vapaasti, mutta tässä tilanteessa maalintekoa helpotti myös maalivahdin turha valuminen sisälle ja näin laukaisukulman avaaminen maalintekijälle.

Pitkämäki – IFK

• Ensimmäisessä erässä todella paljon töitä ja sitten taas viimeisen erän ajan käytännössä työtön

• Puutteellinen poikkiliike kiinnitti huomiota ja turhan usein jäihin mentyään jouttu seuraamaan tilanteita heittäytymällä ”fudismaisesti” pää edellä tilanteeseen tämän puutteen vuoksi

• Poikkiliikkeen puutteen (tukijalan potku) koittaa korvata myös kurotuksilla

• Pelasi suorat tilanteet ja laukaukset, joissa poikkiliikettä ei tarvittu, oikein hyvin ja selkeästi

• Suurimmassa osassa tilanteita (suorat edestä) kintaat erittäin hyvin kropan edessä mahdollistaen maksimi peiton ja liikeradat

• Kun tilanteet siirtyvät lähemmäksi vetää kädet taakse ja avaa laukaisukulmaa turhan takia

• Lähitilanteissa lumikolan/poikkimailan käyttö lähes 100% eli ongelmallisen suuri ja tuo liikkumiseen sekä peittopinta-alaan suurta haavoittuvuutta

Maalit

1. AV-maali jossa pelasi räpyläpuolen lähitilanteen poikkimailalla ja hukkasi reboundin joka meni kilpipuolelle. Helppo tehtävä laittaa kilpipuolelta kiekko tyhjiin. Vaikka olisi seurannutkin kiekkoa oikein, olisi ollut todella hankalassa asennossa liikkua torjuntaa johtuen tuosta poikkimailalla pelaamisesta

2. Toinen maali taas sitten täysin puolustuksen, mutta huomio kiinnittyi maalivahdin tekniikkaan. Poikkisyöttö räpyläpuolelta kilvelle ja Pitkämäen liike perustui täysin kurotukseen / oikean jalan ”hyppyyn” kun taas vasemman eli tukijalan työntö poikkiliikkeeseen jäi puutumaan täysin.

3. Kolmas maali näyttävä suora ohjaus maalin edestä johon ei ollut mitään saumaa reagoida. Rohkeampi peittäminen olisi ollut ainoa mahdollisuus torjuntaan.

Keskustelua aiheesta foorumilla
: http://www.goaliepro.com/foorumi/viewtopic.php?p=31139#31139