lauantaina, lokakuuta 31, 2009

Vallanvaihdoksia maalivahtirintamalla?

Nopea tarkastelu liigan maalivahtipeluutukseen nostaa esille taas kysymyksen siitä kuinka paljon peluutukseen ratkaisee sopimuksen loppusumma ja sitä kautta niin sanottu ykkösmaalivahdin status. Ainakin nopeasti voisi sanoa että Oulussa saattaa olla vallanvaihdos tapahtumassa jos nykyotteet jatkuvat ja valmennuksella on riittävästi jämäkkyyttä palkita hyvistä otteista. Ilveksen luvut puoltaisivat myös Markus Korhoselle hieman suurempaa vastuuta ainakin tällä hetkellä kuin myös Jokereissa saattaisi olla hyvä ainakin numeroiden valossa peluuttaa Strömbergiä enemmän ja antaa Riksmanille myös aikaa lepoon niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tässä alla muutamia faktoja keskustelun pohjaksi.

Petri Koivisto (Kärpät) selkästi edeää Tarkkia. Torjuntaprosentin mukaan kaulaa peräti 6,12% ja se on jo aikamoinen ero. Tosin Koivistolla on vasta 4 peliä allaa kun tarkilla pelejä on 12. Voittoprosenttikin Koivistolla on täydet 100% joten Oulun suunnalla saattaa olla jopa vallanvaihdos menossa.

Kalpan Mika Järvinen on niin ikään haastamassa kokenutta Ari Ahosta urakalla ja torjuntaprosentissa Järvinen on 3,27% edellä. Ahosen ykkösasemaa puolustaa sitten taas voittoprosentti joka miehellä on 70,83% kun se Järvisellä on vielä ainoastaan 40%.

Ilveksessä Pitkämäen hyvä alkutahti on hiipunut ja siellä veteraani Markus Korhonen heittää myös otteillaan hyvää haastetta. Torjuntaprosentin mukaan Karhu on Pitkämäkeä edellä 2,49%. Korhoselle lisää peliaikaa puoltaa myös voittoprosentti 66,67% kun se Pitkämäellä on pudonnut 46,43% lukuihin.

TPS:n tilanne on myös sellainen että ykkösenä pelaava Leggio on haastajaa eli nuorta Atte Engreniä jäljessä torjuntaprosenteissa 2,65%. Voittoprosentin mukaan maalivahdit ovat melko tasaisia eli Leggio 65% ja Engren 58,33%.

Vielä löytyy 1 joukkue jossa kakkonen johtaa ykköstä torjuntaprosentin mukaan. Tämä on yllättäen Jokerit jossa Mikko Strömberg on Juuso Riksmania edellä 3,09% verran. Voittoprosentissa on sitten on huima ero kun Strömbergillä se on 50% ja Riksmanilla 28,57%.

Tapparan tilanne on erikoinen koska nuori Säteri johtaa torjuntaprosentin mukaan kokenutta Lehtoa selvästi, mutta sitten taas voittoprosentti vähemmän pelanneella Lehdolla on tasan 75% kun taas Säterin arvo on vain 37,50%

maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Maalivahdit jotka pitävät joukkueitaan pystyssä jne…

Tällä hetkellä liigavahdeista nousee kaksi ohi muiden kun tarkastellaan näiden joukkueittensa ykkösvahtien sijoittumista tilastoissa torjuntaprosentin mukaan suhteessa oman joukkueen sarjasijoitukseen nähden. Nämä herrat ovat HPK:n Lassila ja SaiPan Hostikka.

Vaikka HPK on sarjassa vasta sijalla 7, on Lassila torjuntatilastoissa neljäntenä. vastaavasti taas Saipa on sijalla 11 ja Hostikka tilastoissa sijalla 7. Muita vastaavia sijoituksia ei ykkösmaalivahtien (suurimmat peliminuutit joukkueen maalivahdeista omaava) joukossa ole vaan he ovat joko samoilla sijoilla suurin piirtein tilastoissa kuin joukkuekin , kuten Vehanen jonka joukkue keikkuu sarjan piikkipaikalla ja Pete on tilastoissa kakkosena.

Sitten on myös päinvastaisia tapauksia kuten TPS:n Leggio joka on tilastoissa vasta sijalla 11, mutta joukkue sarjassa kakkosena. Vähemmille peliminuuteille jäänyt Engren on torjuntaprosentin mukaan ylempänä sijalla kuusi, mutta syy siihen miksi Leggio pelaa enemmän löytyy voittosarakkeesta. Siellä Leggiolla on 6 merkintää kun taas Engrenillä vain 2 merkintää siinä sarakkeessa.

Kalpassa on vastaava tilanne ja joukkueen ollessa sijalla 4 on Ahonen torjuntatilastossa vasta sijalla 13. Kakkosmaalivahdiksi tässä vaiheessa jäänyt Järvinen on niin ikään ykköstä ylempänä tilastoissa eli peräti kolmantena, mutta Ahonen johtaa taas voitoissa luvuin 5-1.

Viimeinen pikku havainto tulee Jyväskylän leiristä jossa on sikäli poikkeuksellinen tilanne että ykkösenä pelaava Wallinheimo on tällä hetkellä kakkosen asemassa olevaa Norosta alempana niin torjuntaprosentin mukaan (tosin vain yhden sijan) kuin myös voittojen suhteen jossa Nortti edellä luvuin 1-2.

lauantaina, lokakuuta 03, 2009

Voiko liigamaalivahtien tilastoihin luottaa?


Tein tässä aamusella pientä katsausta liigamaalivahtien tilastoihin ja samalla veratson omia noottejani eri maalivahtien esityksistä. Tarkoitus oli tehdä blogiin päivitys siitä miten paljon joukkueen tilanne vaikuttaa maalivahdin esityksiin ja tilastoihin.

Homman tekeminen luotettavasti oli kuitenkin hankalaa, sillä ihan täyttä varmuutta siitä mihin tilastoihin voi luottaa ei ainakaan minulla ole. Jossain vaiheessa mm Pelicansin Hovisen prosentit olivat liigan sivuilla +30% liian alhaiset ja vaikka nyt luvut pääpuolisesti näyttävät oikeilta, niin ne eivät ole synkassa esim teksti-tv:n tilastojen kanssa. Kenen tilastoissa on virheitä ja mistä nuo aiheutuvat?

Muutama esimerkki siten että ensin liigan sivujen luku ja perässä teksti-tv:n antama luku

Teemu lassila 94,21% - 93,85%

Mika Järvinen 94,64% - 91,38%

Harri Säteri 92,23% - 91,35%

Atte Engren 93,10% - 91,22%

Juha pitkämäki 92,53% - 90,96%

Tuomas Tarkki 90,95% - 90,05%

Nopea trakastus näytttää ainakin sen että liigan sivut laskevat prosentit oikein jos vaan torjunta ja maalimaarät ovat oikein. Jos näin on niin mistähän teksti-tv vetää noita omia lukujaan? Sangen merkillistä.

Palataan tuohon alkuperäiseen aiheeseen seuraavissa blogeissa.