maanantaina, maaliskuuta 29, 2010

Tosipelit starttaavat


Vihdoin päästään itse asiaan ja pelaamaan oikeita pelejä joissa on aina panosta. Selvää on että maalivahtipeli on isossa roolissa ratkaisemassa kuka menee päätyyn saakka, joten tarkastellaan taas tätä asiaa ja kenellä on etu puolellaan.

HIFK- HPK

Etu IFK:lla, sillä Noronen on koko ajan nostanut tasoaan ja joukkue on samalla oppinut luottamaan maalivahtiinsa sekä pelaamaan hänen kanssa yhteen. Vaikka Lassila onkin erittäin hyvä maalivahti on hiukan kysymysmerkki kuinka paljon paukkuja on jäljellä kun mies on kantanut vastuun runkosarjassa periaatteessa yksin.

Lukko – TPS

Etu Lukolla. Tellqvist on kokenut maalivahti joka on kotiutunut Raumalle hyvin onnettoman Venäjän keikan jälkeen. Jos vaan joukkue pystyy nostamaan tasoaan takaisin lähelle samaa mallia kuin aiemmin kaudella niin hoitaa ”Telkkä” kyllä oman ruutunsa. TPSN:n leirissä ei ole kumpikaan Engren tai Leggio pystynyt vakuuttamaan ja ottamaan selkeää ykkösen paikkaa.

KalPa – Tappara

Kyllä tässäkin parissa etu on kotijoukkueella vaikka Säteri onkin pelannut hyvän kauden ajaa Ahonen nuorukaisen ohi kokemuksellaan.

JYP – Kärpät

Tuokkola vie tätä paria sillä Tarkki ei ole ollut tällä kaudella oma itsensä ja tekniikka on normaalia enemmän hakusessa. Pieni varaus pitää tähän tehdä sillä aiempina kausina Tarkki on kuitenkin yllättänyt positiivisesti silloin kun tärkeimmät pelit ovat olleet käsillä.

Katsotaan sitten paljonko meni ennustamisessa pieleen kun tämä kierros on valmis. Joka tapauksessa on hienoa päästä seuraamaan ”oikeita” pelejä vihdoin.

tiistaina, maaliskuuta 23, 2010

Melkein tosipelit alkamassa...

…eli vihdoin alkaa nämä ”melkein tosipelit” eli säälipleijarit. Enään ei kestä kauaa kun päästään sitten katsomaan oikeaa kiekkoa ja pidempiä playoffs sarjoja. Täytyy nostaa Hannu Jortikan eiliselle lausonnolle hattua eli vaikka oma joukkue pääsi rima enemmän kuin täristen sääleihin kertoi Jortsu tiukasti mielipiteensä siitä että tällaisia pelejä ei pitäisi pelata. Suoraan 8 parasta jatkoon ja runkosarjan arvostus korkeammalle. No se siitä, entäs sitten maalivahdit sääläreissä, löytyykö kommentoitavaa?

Molempiin sarjoihin lähdetään tilanteesta joissa tänään illalla maalilla aloittaa toisessa päässä maalivahti jolla on penkille jäävää kolleegaa huonompi torjuntaprosentti. Aika outoa, vai onko sittenkään?

Tappara-Jokerit

Etu Säteri/Tappara mikäli nuori mies jatkaa samaa erinomaista peliä kuin on esittänyt runkosarjan lopulla. Paljon ei miehellä tosin ole playoff kokemusta jossa taas Riksman ”pieksee” kolleegansa.

Säteri on selkeästi Lehtoa edellä (17 sijaa tilastossa) kun taas vastustajan puolella Riksmanin kakkosena Strömberg on 9 sijaa kolleegaansa yläpuolella. Eipä silti, kyllähän Strömbergille tarjottiin loppukaudesta mahdollisuutta ottaa vaikka ykkösen paikka, mutta se ei vielä tässä vaiheessa ”kelvannut” eli kyllä Riksman on selvä valinta pelaavaksi maalivahdiksi.

Kärpät- Blues

Veljestaistossa etu on siis Tarkilla : - )! Tässä tapauksessa sillä joka pukee Bluesin paidan päälleen. Kyllä miehen otteet ovat olleet koko kauden niin tasaiset, vaikka taas playoff kokemus ja mestaruudet ovat isoveli Tuomaksen puolella.

Tarkki on Bluesilla liigan selvimpiä ykkösiä ja tilastoissakin 24 sijaa Tolvasen yläpuolella.

Kärpissä on tilanne toisin päin ja T.Tarkki on jopa 10 sijaa kolleegaansa Koivistoa perässä. Oulussa olisinkin toivonut näkeväni Koiviston ansaitsevan ykkösen paikan kauden hyvillä otteillaan, mutta ainakaan tällä kaudella ei valmennusjohdolla ollut kanttia tuohon päätökseen.

Joka tapauksessa kauden parhaat pelit lähenevät eli nautitaan kiekosta odotellessa oikeita playoffseja.

tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Kauden hienoin aika aluillaan


Taas alkavat ne oikeat tosipelit olla ovella kotoisessa liigassa ja muualla kuten meillä Sveitsissä ne alkavat jo tänään. Historiallinen playoff sarja Zug Vs. ZSC Lions tuo faneille ensimmäistä kertaa Sveitsin jääkiekon historiassa näytille kahden Suomalaisen huippumaalivahdin kamppailun. Zug on sarjasijoituksen mukaisesti hiukan niskan päällä, mutta tosiasiassa lähtökohdat ovat aika lailla tasaiset. Saa nähdä kumpi etenee seuraavalle kierrokselle, kokenut Sulander vai erinomaisen kauden pelannut Markkanen.

Entäs sitten SM-liigan maalivahtiasioiden tilanne?


Poimitaan muutama huomion ja myös hatunnoston arvoinen seikka näin pikaisesti:
Ässien Rynnäs on ehdoton kauden komeetta. Vakuuttavaa työskentelyä ja komeat tilastot vielä tukemassa. Kun ottaa huomioon joukkueen sijoituksen alla playoff rajan on Rynnäksen sijoittuminen torjuntaprosentissa kakkoseksi KHL:ään poistuneen Vehasen jälkeen todellinen uroteko.

Silmiin pistää myös Jokereiden Mikko Strömbergin vakuuttavat luvut ja niihin nähden (liian) vähäinen peliaika. Virkaveli joka kantaa päävastuun kun on tilastoissa yli 20 sijaa alempana???

IFK on yksi varteen otettavista mestarikandidaateista ja suurimpia syitä tähän on nousukuntoinen Mika Noronen. Kerrankin tämä ruutu näyttäisi olevan kunnossa Nordiksella. Hienoa nähdä Nortin pelaavaan hyvää kautta vaikean KHL kauden jälkeen.

Vaikka Lukko onkin kompuroinut viime aikoina, ei homma ole kaatunut maalivahteihin. Tellqvist antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa illasta toiseen ja Raanta tuuraa tarpeen mukaan loistavasti. Ensi kaudella Raanta on sitten jo valmis ykkösen vastuuseen.

Kevään lähestymisen havaitsee myös Oulussa siitä että Tarkki karistaa pimeän kauden vuosittaisen epävarmuuden harteiltaan ja ottaa jälleen ykkösen paikan itselleen. Itse olisin toivonut että Koiviston olisi annettu ansaita ykkösen paikka, mutta näin ei ainakaan vielä tällä kaudella siis näytä tapahtuvan.

Viimeisenä huomiona ikuisen kiertolaisen, Jere Myllyniemen hienot otteet SaiPan ykkösenä. Mikäli SaiPa ja Jere pitävät itsensä playoff viivan yläpuolella on se huikea suoritus.