tiistaina, huhtikuuta 19, 2011

Mestaruuteen tarvitaan maalivahdin tason nosto

Onko väittämä tosi vai ei? Nyt kun kotimainen liigakausi on sitten taas paketissa, niin voimme katsoa kuinka tuo väittämä pitää paikkansa ja miten tämän kauden finaalimaalivahdit suoriutuivat tilastojen valossa.

Lähdetään ensiksi siitä että tämä väittämä on tosi, sillä kun vertaamme mestarijoukkueen maalivahtien tilastoja runkosarjassa Vs. playoffseissa, niin kertoo viimeisen 10 kauden tilasto seuraavaa:

Keskimäärin mestarijoukkueen maalivahti (kolmena kautena maalivahdit) ovat päästäneet playoff peleissä 0,61 maalia vähemmän per peli kuin runkosarjassa.


Keskimäärin mestarijoukkueen maalivahti (kolmena kautena maalivahdit) ovat nostaneet torjuntaprosenttiaan 2,17% verrattuna runkosarjaan.


Tämän kauden mestarivahti Juuso Riksman laski maalikeskiarvoaan 0,35/peli ja nosti torjuntaprosenttiaan 1,38% suhteessa runkosarjaan. Hopeajoukkueen maalivahdin Iiro tarkin tilastot ovat taasen lähes yksi yhteen suhteessa runkosarjaan eli maalikeskiarvo nousi 0,1 ja torjuntaprosentti oli täsmälleen sama.

Viimeisen 10 kauden aikana ainoastaan kerran mestaruus on matkannut joukkueelle jonka maalivahdin jompikumpi tai molemmat arvot olisivat heikommat playoffseissa kuin runkosarjassa.

Otetaan vielä loppuun pari pikku detskua eli kun IFK voitti edellisen kerran mestaruuden, niin silloisen MV:n torjuntaprosentti laski playoffseissa jopa 2,1% suhteessa runkosarjaan. Toinen huikea esimerkki päinvastaiseen suuntaan on taas T.Tarkin suoritus 2008 jolloin mies nosti torjuntaprosenttiaan 8,63% playareissa.

Tässä tämän kertainen tilastoknoppailu ja Juuso Riksmanille samalla onnittelut ansaitusta mestaruudesta!