lauantaina, elokuuta 11, 2012

Tulevan kauden liigamaalivahtien ranking


Osana tulevaa SM-liigan maalivahtikokonaisuuden rankkausta tulee tietysti laittaa ensimmäisenä tärkein osa suurennuslasin alle eli joukkueiden ykkösmaalivahdit. Tuossa tulevassa kokonaisuuden rankingissa ykkösmaalivahti ratkaisee eniten kokonaisuuden kannalta, joten tarkastelen tätä asiaa omana blogitekstinään ennen varsinaisen rankkauksen julkistusta.

Rankkauksen perusteet

Tämä on aina vaikea asia ja tulee varmasti jakamaan mielipiteitä paljon. Lähdin kuitenkin siitä että käsittelen asiaa ikään kuin draftina ja laitoin ensin maalivahdit järjestykseen sillä perusteella kenet olisin valinnut ensin jne jos saisin vapaasti valita ”omaan joukkueeseeni” kenet tahansa liigan starttereista. Tämän valinnan ainoa peruste on se kenen uskon tällä hetkellä pystyvän parhaitehn auttamaan joukkueen mestaruuteen saakka. Tämän jälkeen käytin tuota 1-10 skaalan pisteytystä jossa olen ottanut seuraavat asiat huomioon:

·         Historia ja saavutukset
·         Edellisen kauden tulokset
·         Tekniikka
·         Fysiikka
·         Henkiset ominaisuudet
·         Luonne / ihmistyyppi
·         Loukkaantumisherkkyys / historia

Kaikista näistä alueista on vuosien varrella kertynyt hyvä määrä dataa omaan tietokantaani, jota pidän yllä näkemieni pelien myötä, sekä kerään myös paljon tietoa muilta valmentajilta sekä maalivahdeilta. Silti en edes yritä väittää että tietoni olisivat riittävän hyvät aukottoman analyysin tekoon eli tämä minun rankkaus on edelleen vain oma mielipiteeni ja moni muu asiantuntija rankkaisi maalivahdit varmasti eri järjestykseen.

Ranking

Tällä kertaa päädyin seuraavanlaiseen ranking listaukseen sekä pisteytykseen tulevaa mv-kokonaisuuden rankkausta varten.

    1. Petri Vehanen / 10
    2. Eero Kilpeläinen / 9
    3. Antti Raanta / 8
    4. Johan Backlund / 8
    5. Joni Ortio / 7
    6. Tuomas Tarkki / 7
    7. Atte Engren / 6
    8. Pekka Tuokkola / 6
    9. Mikko Koskinen / 6
    10. Jere Myllyniemi / 6
    11. Jani Nieminen / 5
    12. Mika Järvinen / 5
    13. Miika Wiikman / 4
    14. Antti Ore / 3
Jos tekisin saman listauksen vaikka joulutauolla olisi ranking varmasti muuttunut taas jonkin verran, sillä ennustaminen ei ole helppo laji. Tuollakin listalla on monta kysymysmerkkiä kuten palaako Tuokkola JYP aikojen tasolle epäonnisen KHL reissun jälkeen jne. Samoin moni maalivahti saattaa parantaa otteitaan huomattavasti uusien valmentajien alaisuudessa. Esim Jani Niemisellä on potentiaalia suureenkiin tason nostoon, kunhan vaan saa muutamat suuremmat tekniikka-asiat korjattua.



lauantaina, elokuuta 04, 2012

Nikke Bäckströmin kesäharjoittelu


Tämä kesä on ollut Nikke Bäckströmin paras treenin ja tulosten sitten vuoden 2006 jolloin otin hänet valmennukseen. Suurin syy on ollut koko treenikauden ehyys. Vaikka alussa jouduimme varomaan hiukan pienen korjausleikkauksen kohteena kauden jälkeen ollutta nilkkaa, niin silti olemme pystyneet vetämään tähän saakka parhaan kesäkauden. Aikaisempina vuosina on lähes aina mennyt aikaa hukkaan erilaisten vammojen kuntoutuksen kanssa jne. Viimeinen pisara oli muutama vuosi sitten tehty lonkkaleikkaus jossa poistettiin 2 rasituskystää. Tämän jälkeen heitimme Minnesotan kesäohjelmat roskiin ja muutimme harjoittelua huomattavasti. Tilalle tuli paljon core treeniä, sovellettua harjoittelua kuten fysiopallojen, TRX:n jne avulla. Suuret painot jäivät pienelle osalle ja turhat täräykset jne eliminoitiin ohjelmasta.

Nyt Nikke on kunnon, tekniikan ja harjoittelun suhteen huomattavasti edellä aikataulussa verrattuna edellisiin vuosiin. Tämä tietää hyvää ajatellen tulevaa kautta. Nyt kun vielä Minnesota on joukkueena vahvistunut huomattavasti, niin ei ajoitus voisi olla parempi.

Syyskuussa teemme Niken kesäharjoittelusta kunnon yhteenvedon ja hieman pidemmän videon. Tässä alla hieman ennakkoa siitä mitä tulemme syyskuussa julkaisemaan.


torstaina, elokuuta 02, 2012

Liigajoukkueiden tuleva rankkaus maalivahtikokonaisuuden osalta


Aika lailla on taas tapahtunut muutoksia liigajoukkueiden maalivahtien suhteen ja jotkut siirrot ovat todella mielenkiintoisia samalla kun toiset taas sisältävät aikamoisia riskejä. Pelkästään maalivahdeista asia ei ole kuitenkaan kiinni vaan myös maalivahtivalmentaja on iso osa kokonaisuutta.

Petri Vehasen paluu KHL:stä on hieno asia Lukolle ja SM-liigalle

Tarkoituksena onkin tehdä nopea kartoitus liigajoukkueiden voimasuhteista maalivahtipelin kokonaisuuden mukaan eli arvioida asiaa ykkösvahdin, kakkosen, mv-valmentajan ja vielä potentiaalisten nuorten nousevien tähtien suhteen. Mietimme vielä hieman sopivaa kaavaa jolla rankata liigajoukkueet sitten MV-pelin osalta ja laittaa järjestykseen.

Kuten aina, niin varmasti nytkin mielipiteet tulevat varmasti eroamaan paljonkin siitä mitä arvioimme, mutta tämä tuleekin vaan olemaan yksi tapa tarkastella asiaa ja luoda siitä keskustelua. Katsomme siis kokonaisuutta emmekä esim sitä kuka tulee olemaan/on liigan paras maalivahti.

Stay tuned – rankkaus julkaistaan kun saamme tarkastelumme valmiiksi.


Ps. Asteikko tulee muodostumaan siten että pisteitä tulee


Ykkösmaalivahdista       1-10


Kakkosesta                     1-6


Nuori lupaus                   1-5  (Seuran lupaavin nuori MV joka jo treenaa liigan mukana)


MV-valmentaja               1-6