lauantaina, tammikuuta 19, 2013

SM-liigassa odotettuja sekä yllätyksellisiä maalivahtisuorituksia


On taas aika otta lyhyt katsaus muutamien SM-liigavahtien otteisiin ja poimia joitain havintoja.



Ässämaalivahdit yllättäneet?

Vai ovatko sittenkään. Raannan potentiaali on ollut tiedossa jo pitkään ja itse en ole ollankaan yllättynyt miehen otteista. Isommat ympyrät odottavat. Kokonaisuuden kannalta on kyllä aika kova suoritus ässien mv-kaksikolta olla torjuntatilaston sijoilla 1 ja 4 vaikka oma joukkue on jopä säälipleijariviivan alapuolella. Kertoo todella paljon joukkueesta! Ässäveskareiden otteissa näkyy varmasti vielä Kari Lehtosen työn jälki ja varmasi Rosendahl on jatkanut hyvää työtä maalivahtien kanssa.

Kallis ”hutihankinta”

Tappara ei luottanut enään Jani Niemiseen vaan osti miehen sopimuksen ulos että saivat tehtyä tilaa rosterissa Pekka Tuokkolalle. Lienee maitojunaan päättynyt KHL keikka ollut sen verran vakuuttava näyttö että tappara päätyi ennen kautta tähän ratkaisuun. Vaan kuinkas sitten kävikään? Vaikka Tuokkola sai alkuun hyvät mahdollisuudet näyttää osaamisensa, niin eivät rahkeet riittäneet tälläkään kaudella ja mies on pudonnut joukkueensa luukkuvahdiksi Juha Metsolan kantaessa selvää ykkösen viittaa harteillaan. Jos skipataan kaikki muut tilastohienoudet ja katsotaan sarakkeita voitot-tasapelit-häviöt, niin syy tilanteeseen on melko selvä. Tuokkola 5-2-7 ja Metsola 13-8-8. Ai niin, samaan aikaan Jani Nieminen on ottanut Saipan ykkösen paikan ja on kaikilla tilastoilla katsottuna selvästi Tuokkolaa edellä vaikka oma joukkue on monta sijaa Tapparaa alempana sarjataulukossa.

Lehtonen tekee vakuuttavaa jälkeä

Katsokaa kuinka HPK:n maalivahdit ovat kuin uudestisyntyneitä nyt kun heidän valmentajakseen saatiin tälle kaudelle Kari Lehtonen Ässistä. Erityisesti Mika Järvinen saa varmasti kiittää tätä muutosta joka saattoi jopa pelastaa miehn uran tai ainakin käänsi sen takaisin oikeille raiteille. Jos valmennus olisi ollut edelleen Hannu Nykvistin käsissä olisi tulos ollut varmasti toisenlainen.

Ortio ja stadin kirkkaat valot

Onpa ollut mukava seurata tämän nuoren miehen otteita. Ehdottomasti IFK:n paras ja tärkein pelaaja tällä kaudella. Harvoin on kehä III:n ulkopuolelta tullut nuori maalivahti IFK:n riveihin ilman että stadin valot olisivat olleet jollain tavoin liian kirkkaat. Ortio on tässä suhteen hieno poikkeus. harmi että joukkueen peli on ollut niin kuralla ettei menestysmahdollisuudet eivät näyt hyviltä vaikka maalivahtipeli onkin kunnossa. Toivottavasti IFK ei kuitenkaan peluuta nuorta miestä täysin puhki. Häntä enemmeän on liigassa urakoinut vain KalPan Koskinen.

”Kalakaveri” laittoi kuntoon

Raumalla ei alkukausi näyttänyt hyvältä maalivahtipelin suhteen. Vehasen KHL:ssä kadonnut tuntuma ja tekniikkarikot näkyivät tuloksissa, mutta mies ja hänen luottovalmentajansa Ari Moisanen tiesivät mitä tekivät. Pikkuhiljaa alkoi palaset loksahdella kohdalleen ja viime aikoina on Lukon maalissa ollut jälleen se tuttu joukkueelleen voittoja pelaava Vehanen.

Koppaako Kilpeläinen?

Vaikka Eero Kilpeläinen onkin saanut tekniikkaansa parempaan kuntoon, niin ei hänen pelinsä ole vieläkään teknisesti samalla tasolla kuin edellisellä kaudella. Ihmetyttää kuinka nuori ja lahjakas maalivahti on ottanut askeleita taaksepäin tässä vaiheessa uraa kun joka kausi pitäisi olla eteenpäin menoa. Vaikka otteet ovatkin toki kauden aikana parantuneet, niin kyllä Jokereilla on maalillaan silti vielä kysymysmerkkejä playoffseja ajatellen puhumattakaan tilanteesta jossa Kilpeläinen loukkaantuisi tms. Eilistä HPK peliä seurasin erityisen tarkasti ja näytti hyvin selkeästi että tekniikka erityisesti kilpipuolen torjunnoissa oli hakusessa. Todennäköisesti peliasento ja mailan otekorkeus ovat epäbalanssissa ja tätä kautta liikeradat tulevat liian pitkiksi (=hitaiksi) ja jonkun verran epäluonnollisiksi. Nollapelejä on kuitenkin miehellä jo huikeat 7 kappaletta eli kyllä kopit tarttuu kun sille päälle sattuu.

Kärpät pulassa

Oulussa ei maalivahtiasiat tunnu sujuvan oikein tällä hetkellä kun sekä Backlund että Karhunen pelaavat molemmat ailahtelevasti. Olisiko Hostikkaan kannattanut aikanaan luottaa eikä tuod Backlundia miksiin? Sitä emme saa koskaan tietä, mutta ainakin tällä hetkellä on kärppien suurin ongelma tolppien välissä.