On taas se aika kaudesta jolloin tulisi kunnollisten analyysien olla valmiina ja niiden pohjalta tulee tehdä ohjelmat uutta valmistautumista kautta varten. Omien valmennettavieni suhteen tilanne on hiukan erilainen kun joillain jatkuu vielä pelit ja toisilta taas pelit loppuneet 4 viikkoa ja 3 viikkoa sitten eli analyysit ja ohjelmat ovat valmiina ja itse asiassa ensimmäinen toteutusviikko on jo käynnissä.
Kuinka analyysit tulee tehdä?
Itse lähden siitä että käyn läpi tarkkaan kaikki kauden aikaiset muistiinpanot, pelisuoritukset (tarpeen mukaan videot) ja peilaan näitä sitten suhteessa kauden aikaisiin treeniohjelmiin lähtien siitä kun aloitimme edellisen vuoden keväällä valmistautumisen menneeseen kauteen.
Ensimmäisenä poimin asiat jotka toimivat hyvin ja lisään ne listaan osioina joita tulemme käyttämään harjoitusohjelmissa.
Tämän jälkeen alkaa analyysin vaikein ja tärkein osa. Mikä ei toiminut, missä asiat eivät sujuneet niin kuin olimme suunnitelleet tai halunneet? Mistä nämä asiat johtuivat? Tässä kohtaa erottuvat kehittyvät/hyvät valmentajat aina massasta siinä että he lähtevät tiukan itsekritiikin kautta. Mitä minä olisin voinut tehdä toisin, kuinka olisin voinut paremmin auttaa maalivahtiani?
Vasta kun oma toiminta on analysoitu voi valmentaja lähteä analysoimaan muita tekijöitä ja niiden vaikutuksia tuloksiin. Muista kuitenkin että analyysiä tehdessäsi tulee sinun valmentajana ottaa huomioon tietyt raamit/faktat joiden mukaan joudut elämään ja vasta tämän jälkeen voit rakentaa ohjelman ja harjoittelun muuttuvat osiot sen mukaan mitä pystyt kontrolloimaan ja mihin pystyt vaikuttamaan.
Itse huomaan joka vuosi asioita joita olisi ollut parempi tehdä toisella tavalla ja jo kauden aikana olen tehnyt näistä asioista runsaasti muistiinpanoja joita on nyt uusia ohjelmia ja kausisuunnitelmaa tehdessä hyvä käydä läpi.
Koska pyrin valmentamaan maalivahteja yksilöinä on myös erityisen tärkeätä että valmennettavat antavat palautetta minulle ja kertovat kuinka itse näkevät asiat. Kokeneiden maalivahtien kanssa tämä rakentava kritiikki toimii hyvin ja valmennus on todellista tiimityötä. Sitten on myös toisenlaisia tapauksia ja nuoria maalivahteja jotka eivät rakentavaan kritiikkiin pysty ja silloin on valmentajan oma itsekritiikki enemmän kuin tarpeen.
Analysoi omaa toimintaasi – Ole kriittinen itsellesi – Pyri kehittymään valmentajan koko ajan – Mikä toimi viime kaudella ei välttämättä toimi enää tällä kaudella – Kehitä metodejasi koko ajan – Älä ota mitään itsestään selvyytenä vastaan – Ymmärrä aina miksi teet/teetät tiettyä asiaa tai harjoitusta