Seurasin kauden aikan SM-liigan maalivahteja ja heidän sijoittumistaan liigan tilastoissa torjuntaprosentin mukaan. Tarkastelupäivämäärät ja maalivahtien sijoittuminen on listattu viitenä eri satunnaisesti valittuna päivänä jotka olivat:
24.9
15.10
26.10
18.1
5.3
Tuolta listalta löytyy tasaisia suorittajia, nousevia trendejä sekä laskevia trendejä. Tarkastalleen näitä hiukan tarkemmin muutaman esimerkin valossa ennen kun kauden todelliset pelit pääsevät alkuun ja nähdään mikä kenenkin kunto on silloin kun se eniten merkitsee.
”Tasaiset” suorittajat joiden taso ei heitellyt
Liigan itseoikeutettu ykkönen ja tasaisen varmasti tilastojen kärkipäässä pysytellyt maalivahti oli Jokereiden Juuso Riksman. Sijoittumiset olivat 3-2-3-2-1. Liigan ja Jokereiden paras pelaaja runkosarjassa, toivottavasti saa joukkueelta riittävästi tukea loppupeleissä pärjätäkseen.
Aivan alun piikkiä lukuun ottamatta voidaan KalPan Mika Oksa laskea myös tasaisiin suorittajiin, joskin tulokset eivät ole skaalan samassa päässä kuin kolleega Riksmanilla. Oksan sijoittuminen oli 1-18-18-16-19. Kertoo paljon joukkueesta jso ykkäsmaalivahti sijoittuu tilastoissa häntäpäähän koko ajan, mutta joukkue kärkipäähän. Ensimmäisen tarkastuspisteen sijoitus taisi olla tilastoharha.
IFK:n Juha pitkämäki teki myös tasaisen mollivoittoisen sarjan, joskin tietysti loppukaudella ei enään SM-liigassa pelejä kertynyt vaan sijoitus eli tilastoissa vanhoilla arvoillaan. Sarjana 17-21-21-22-23. En olisi uskonut että Pitkämäki ei koskaan pystynyt nostamaan tasoaan.
Nousevia trendejä
Tässä kastissa on pakko mainita ensimmäiseksi JYP:n sinuhe Wallinheimo jonka nimi olisi voinut olla myös tuolla tasaisten suorittajien listalla. Vankkaa työtä ja sarjana 7-5-2-1-2. Tällä miehellä on hyvä lähteä playoff’s peleihin.
Vaikka Rauman Lukko ei kovin hääppöistä kautta ole pelannut niin valtavan urakan raatanut Petri Vehanen käänsi sijoutuksensa nousuun romahdettuaan ensimmäisen tarkastuspisteen mahtavan tilaston jälkeen aina sijalle 17 saakka. Miehen alkukausihan oli ihan uskomaton, mutta nyt nuo pelit ovat vain muisto. Sijoitukset 2-17-13-10-10. Hieman eri rytmityksellä, harjoittelulla ja levon oikealla suhteella voisi tuo trendi olla vieläkin enemmän nousujohteinen. Jaksaako kuinka vielä karsintapeleissä?
Tapparan ykkösvahdin paikan playouteissa ottanut Nuori Harri Säteri voidaan laskea myös nousevan trendin maalivahdiksi. Sijoitukset 13-16-10-6-8. Yllättävän pitkään kesti ennen kuin valmennusjohto huomasi että Säteri on Tapparan maalivahdeista se parempi.
Toinen nuori nousevan trendin maalivahti on ehdottomasti Mikko Koskinen. Sijoitukset 9-10-12-8-3 lupaavat hyvää suuntaa Kossulle playoff’s pelejä ajatellen nyt kun nuorukainen on lunastanut puheensa ja lähtee ensimmäistä kertaa urallaan ykkösenä miesten playoffseihin. Todellinen yllättäjä.
Laskevia trendejä
Pelicansin nuori Niko Hovinen aloitti kauden loistavasti tuuraten loukkaantunutta Tommi Nikkilää, mutta vielä ei nuoren lupauksen kunto ja suoritustaso kestänyt jatkuvaa pelaamista siihen saakka kunnes Nikkilä palasi tositoimiin. Hovisen sarja 6-19-20-23-22. On hyvässä koulussa Pasi Nurmisen, mutta tlosten pitää parantua nopeasti.
Brucklerin kausi Bluesissa alkoi hyvin ja tuolla 26.10 tarkastuspisteellä mies oli noussut jo neljänneksi, mutta sitten alkoi epävarmuus samaan aikaan kun CHL pelit painoivat päälle ja nuori Koskinen paransi otteitaan liigassa. Sijoitukset 5-7-4-15-16. Sääli että maalivahti joka toi Bluesin otteisiin ensimmöistä kertaa todellisen uskottavuuden lopettaa pelinsä seurassa näillä näkymin katsomossa tai luukulla. Parempi maalivahti kuin mitä tilastot kertovat.
Mika Lehdon otteet olivat mollivoittoiset huonosti pelanneen Tapparan takana, joskin mies sitten nosti sijoitustaan kyllä viimeisellä tarkastuspisteellä. Ainakin nyt näyttää että Säteri on playouteissa lopullisesti ohittanut Lehdon. Sijoitukset 14-12-15-17-11.
tiistaina, maaliskuuta 10, 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Aika vastaansanomatonta taulukkoa. Tosissaan herättää ihmetystä Oksan tilanne /KalPan sarjasijoitus. tuleeko mieleen vastaavaa viimevuosilta? Mielestäni Lehto on ollut vähän samanlainen joskus aikanaan (tai oikeastaan mielstäni viime vuonna viimeksi).
Kyllä olet tehnyt työtä tuon tilaston eteen, mutta pienenä huomiona heitän, että olisi kiva tietää nuo todelliset pelipäivät kun noina päivinä ei ole kierrosta ollut. On toki ollut usein edellisenä ja jälkimmäisenä, mutta ei noina päivinä. Haluaisin myös tietää miksi ei sinun artikkeleissasi mainita sanallakaan Hifk:n nuorta Jani Niemistä joka mielestäni pelasi sekä SN-liigassa, että Mestiksessä erinomaisen kauden huomioon ottaen joukkueiden puolustukset? Ei nousevia trendejä, eikä laskevia? Kensties jotain antipatioita seuraa tai Jania kohtaan? Voisitko valottaa myös määritelmää: voittava maalivahti? Harvoin maalivahti kuitenkaan tekee voittomaalia. Eikö jääkiekko kuitenkin ole joukkuepeli jossa
viisikkopuolustus ratkaisee mistä sektorista laukaukset tulee ja purkaa tarvittaessa ribarit?
Kiitoksia kommenteista. Nuo päivät olen ottanut vain tarkastelun alle siten että ne ovat ajan jolloin otin otokseni SM-liigan tilastoista, en siis tarkastellut pelipäivien mukaan vaan tuolloin poimin tiedot.
Niemisen suhteen olet aivan oikeassa, nuori mies pelasi hyvän kauden. Silloin kun olen blogissa tarkastellut tilastoja, niin ei Niemisellä ole ollut tarpeellista määrää otteluita että olisi vielä päässyt niihin mukaan. Mitään antipatioita ei ole, päinvastoin, toivon todella että Nieminen saa ensi kaudella mahdollisuudeen kantaa vastuuta koko kauden ja kehittyy edelleen.
Voittava maalivahti määritelmää ei ole "kirjoitettu kiveen", mutta toisilla maalivahdeilla on taipumus venyä tiukassa paikassa ja toiset taas hyytyvät paineen kasvaessa. Voittava maalivahti antaa joukkueelleen mahdollisuuden pelata voitosta joka ilta ja parantaa peliään kun panokset kovenee.
Jukka
Lähetä kommentti