sunnuntaina, lokakuuta 29, 2006

Varusteongelmia

Jonkin verran tuntuu uudet mv-varusteiden mitat ja siirtymä tuottavan ongelmia, mutta tämä asia oli odotettavissakin. Aika monta laitonta varustetta on löytynyt ainakin noissa liiton suorittamissa mittauksissa A-nuorten sm-turnausten yhteydessä.

Vaikka asiassa on ilmoitettu ennen kauden alkua olevan nollatoleranssi jonka mukaan peleihin ei ole asiaa ennen kun puutteet on korjattu, niin sujuvasti pelaaminen jatkui laittomilla varusteilla itse turnauksessa ja sen jälkeenkin. Tässä täytyy toki todeta että hyvä näin, sillä tuo siirtymä on hankala asia ja jos seuran tavaran toimittaja ei ole saanut laillisia vermeitä joukkueelle on tilanne aika hankala. No, eiköhän asiat korjaannu kuitenkin kauden mittaan.

Patjojen kohdalla näyttäisivät asiat olevan kaikilla OK ja se muutos on mennyt hyvin läpi. Kilven suhteen asiat lähes yhtä hyvin ja esim Helsingin turnauksessa löytyi vain 1 laiton kilpi (4 mm liian leveä).

Isoin murheenkryyni on räpylä. Kun mittauksissa oli 14 maalivahtia niin löytyi yhteensä 8 laitonta kinnasta joista 2 tosin saatiin paikan päällä korjattua oikeisiin mittoihin (pituus pussin pohjaa myöten). Neljällä maalivahdilla oli taasen liian lyhyt rannelevy ja se onkin hiukan kinkkisempi asia, sillä kun mm yhtä Bluesin kintaista koitimme korjauttaa välineguru Liimataisella, niin rannekkeen pidennys laillisiin mittoihin olisi taas tehnyt kintaasta puolestaan ympärysmitaltaan liian suuren. Valmistaja on siis toimittanut seuroille laittomia varusteita. Asiaa kysyttyämme valmistajan edustajalta kerrottiin meille että heidän tuotteensa ovat lailliset, mutta liitto tulkitsee sääntöjä väärin. Mielenkiintoista nähdä kuinka asiat selviää, vai unohdetaanko ”nollatoleranssi” tässä asiassa. Joka tapauksessa tänäänkin pelataan miesten ja A:n liigaotteluissa vuorenvarmasti sääntöjen vastaisilla varusteilla.

Toinen alue missä oli paljon korjattavaa oli pelipaidat. Onneksi tämä on helppo tehdä kursimalla paitoja kasaan hiukan. Helsingissä peräti 8:n maalivahdin paidat 14:sta olivat laittomia.

Liito ilmoitti ennen kauden alkua uusista varustesäännöistä ja tuolloin muuttuivat kintaiden, paidan ja patjojen mitat. Tämä oli aika yllättävää ettei housujen ja panssarin määräykset muuttuneet samalla IIHF:n normien mukaisiksi. Veikkaan että aika pian tulee näin kuitenkin käymään. Samalla aika iso yllätys oli että vaikka asiasta ei ole aiemmin mitään ilmoitettu, niin nyt A:n mittauksia varten saivat seurat taulukon jossa myös housuille oli annettu uudet mitat lahkeen leveys otettaisiin 12,7 cm alareunasta. Vanha mitta 27,94 cm ja nyt uusi 25,4 cm. Sitä en tiedä kuinka tätä sääntöä tullaan käyttämään ja tulkitsemaan.

Jos homma on hiukan hankalaa näin aluksi, niin on se ymmärrettävää, onhan kyseessä iso muutos. Kummoinenkohan soppa asiasta sitten syntyy ensi kaudella kun loput kilpasarjat sekä B & C siirtyvät uusien varustesääntöjen pariin? Aika näyttää, mutta helppoa se ei tule olemaan.

Pikku vinkki asian hoidosta voitaisiin ottaa muiden maiden asioiden hoidosta. Tehdään kuten esim Sveitsissä ja seurataan IIHF sääntöjä tarkasti eli myös housujen ja panssarin koot muutettiin. Pääsarjoissa varusteet tarkastaa liitto ja laittaa hyväksyttyihin plommit ennen kun niillä saa pelata. Rikkeestä seuraa sakkorangaistukset. NHL tekee muuten asian samalla tavoin. Vermeet käy NHL mittauksen kautta ja ne leimataan hyväksytyiksi ennen kuin niillä saa pelata. Näin saataisiin asiaan selkeys jo ennen sarjan alkua.

Joka tapauksessa muutokset ovat hyviä sillä varustekoot olivat karkaamassa käsistä. Nyt uuden koon vermeet suosivat teknisempiä ja taitavampia maalivahteja ja ovat hyväksi lajille. Vaikka muutosprosessi onkin jossain määrin kivulias, niin lopputulema on hyvä jääkiekolle.

Ei kommentteja: