keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Maalivahtien voima- ja oheisharjoittelun tila

Tästä asiasta on ollut viime aikoina paljon keskustelua ja olen itse jo joidenkin vuosien ajan ”reivannut” omaa valmennustani entistä enemmän soveltavan harjoittelun suuntaan. Tällä tarkoitan erilaisia ”core training” jne metodeja joiden avulla emme keskity esimerkiksi pelkkään maksimivoimaan, vaan sovellettuun voimaharjoitteluun jossa mukaan otetaan vahvoina elementteinä tasapaino, pienten lihasryhmien hallinta jne.

Täältä löytyy yksi aiemmin kirjoittamani esimerkkiharjoitus GoaliePron sivuilta. Tsekkaa malliharjoitus joka on osa Ari Sulanderin tämän kauden rutiineja:

http://www.goaliepro.com/en/ ja klikkaa resurssia joka on päivätty 15.7.2006

Tällä hetkellä teen töitä uusien metodien kehittämisen kanssa. Monia harjoitteita testasimme jo viime kesän aikana yhdessä Sulon ja Bäckströmin Niken kanssa. Näistä lisää kun saan asioita tarpeeksi valmiiksi että voin julkaista niistä resursseja.

Mitä olet itse mieltä? Harjoitellaanko meillä liikaa tiettyjä asioita? Olemmeko liikaa fokusoituneet maksimivoiman hankintaan? Harjoittelemmeko turhaan ”varastoon”? Ratkaistaanko tämän päivän kiekkopelit jäällä vai punttisalissa?

Jukka

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni tuo ns. toiminnallinen harjoittelu kolahti aika lujaa. Viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana olen yrittänyt asiaan perehtyä ja jonkin verran sitä myös käyttänyt valmentamieni B-junnu molareiden kanssa-TOIMII!
Jos tarkastelleenkin asiaa juuri tästä junnu näkökulmasta uskoisin täälläisellä harjoittelulla olevan monia etuja urheilijan kannalta tulevaisuutta ajatellen.
Toiminnalliset harjoitteet tarjoavat junnulle oivallisen tavan tutustua oman kehon toimintaan ja sen hallintaa. Parantunut liikkuvuus,tasapaino ja kehon hallinta mahdollistavat myös turvallisemman siirtymisen punttien pariin.
Tämän kaltainen harjoittelu avaa myös uusia mahdollisuuksia toteuttaa alkuveryttely ja saada näin keho ja mieli paremmin "viritettyä" itse pääharjoitusta varten. Harjoituksesta saadaan enemmän irti ja fyysinen siirtovaikutuskin suurempi kun keho vastaanottavaisempi. Uskoisin myös että näinollen säättyttäisiin monelta turhalta loukkaantumiselta.
Mikään autuaaksi tekevä juttu tämäkään ei tietty ole mutta tarjoaa uuden mielenkiintoisen lisän ns.perinteisen harjoittelun rinnalle/tueksi.

Jukka Ropponen kirjoitti...

Hyviä kommentteja ja kysymyksiä. Kyllä itse asiassa maailman huiput käyttävät enenevässä määrin toiminnallista harjoittelua tänä päivänä ja meillä Suomessakin asia tekee tuloaan, vaikka vielä on hiukan liikaa ylitekemistä ja uskoa pelkkään raakaan raudan nostoon.

Jukka