keskiviikkona, maaliskuuta 20, 2013

SM-Liiga – Maalivahdin osuus korostuu keväällä


On aika palata taas tarkastelemaan maalivahtiasioita nyt kun säälärit on pelattu pois alta ja oikeat pudotuspelit voivat alkaa, vaikka palataan vielä yhdellä kommentilla noihin edellisiin peleihinkin. Molemmissa sarjoissa parempi maalivahtipeli toi voiton ja jatkopaikan joukkueelleen.  Jatkuuko sama “sävel” kun karsitaan menijöitä 4:n parhaan joukkoon. Tässä hieman havaintoja ja ennustuksia kahdesta ensimmäisestä otteluparista maalivahdin näkökulmasta.



Jokerit Vs. Lukko

Ihan ensimmäiseksi täytyy todeta että ihmeitä pitää tapahtua että Lukko veisi tämänkin sarjan. Osana tätä ihmettä täytyisi olla Petri Vehanen joka pelaisi uransa parasta kiekkoa. Tällä kaudella sitä ei olla nähty, vaikka hyvin Vehanen on pelannut ja tiedossa on että tasoaan hän pystyy nostamaan ja voittamaan sarjoja MM ja KHL tasolla, joten miksi ei myös SM-liigassakin.

Toisessa päädyssä seisoo kuitenkin tolppien välissä Eero Kilpeläinen joka on viime kuukausina saanut pelinsä paljon parempaan kuosiin kuin missä se oli aiemmin tällä kaudella. Peliasento on tasapainottunut hyvin ja tämä näkyy erityisesti jään kautta pelattaessa parempana ulottuvuutena ja kilpipuolen haavoittuvuuden selvänä vähenemisenä. Hienosti Eero on tasoaan nostanut ja varmasti antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

MV-etu = Tasan

Tappara Vs. HIFK

Tämä pari on siitä erikoinen että vaikka Ortio on kahdesta erinomaisesti pelanneesta maalivahdista parempi, niin kyllä IFK lähtee sarjaan aika suurena altavastaajana. Ortion suoritukset ovat olleet odotettuja vieläkin paremmat ja hän on joukkueensa ainoa ylisuorittaja tällä kaudella. IFK:n oljenkorsi on siinä että Ortio nostaa vielä tasoaan ja laittaa ovet kiinni Tapparan edestä. Toisaalta taas suuri pelimäärä ja sitä kautta kauden harjoittelu, palautumiset jne eivät ole olleet optimissa ja on vaara että ”koneesta loppuu bensa” jossain vaiheessa.

Metsola on ollut kauden suurimpia positiivisia yllättäjiä. Tällaiset stoorit ovat tervetulleita. On myös mukava nähdä että aina ei tarvitse maalivahdin olla +185 cm pärjätäkseen kuten trendi on viime vuosina ollut. Yli 93% torjunnat runkosarjan tilastona kertoo kovasta suorittamisen tasosta.

MV-etu = IFK

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mihin perustuu hifkin mv-etu? Kirjoittajaan pääkaupunkiseudulta?

Jukka Ropponen kirjoitti...

kiitokset kommentista. HIFK:n etu perustuu omaan subjektiiviseen arviooni siitä kumpi on parempi maalivahti tällä hetkellä. Arvioita tehdessäni katson tekniikkaa, kokemusta, henkistä kanttia jne yhdessä tämän kauden tulosten kanssa.

Unknown kirjoitti...

Mites sitten Jyp-Hpk sarjan molket? Entä Ässät-Kalpa?

Melkeimpä voisi sanoa, että noissa sarjoissa se voi ratketakkin maalivahti vs. maalivahti onnistumisiin. Niin tasaisia molemmat sarjat ovat?

Anonyymi kirjoitti...

Tänään ei Ortio vakuuttanut. Kaksi helppoa maalia ja sitten erän lopuksi vähän keskittymään penkille. Teki kyllä hyvän paluun toiseen erään, vaikka kiekko hiukan pomppikin koko loppupelin.